Látogatószámláló
Nietsch Kft.

Hírek

Holdfázis

Holdfázis
OMSZ RIASZTÁS

VIHARJELZŐ

Hírek
90 éves A Tiszaberceli ÖTE
Forrás:
2016. november 15.
A Tiszaberceli Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2016. november 11-én ünnepelte megalakulásának 90. évfordulóját. A 90. év eseményeit Hajnal András a Tűzoltó Egyesület volt elnöke méltatta.
 

A Tiszaberceli Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2016. november 11-én ünnepelte megalakulásának 90. évfordulóját. A 90. év eseményeit Hajnal András a Tűzoltó Egyesület volt elnöke méltatta.

1926-ban a Tiszaberceli emberek is ráébredtek arra, hogy anyagi javaikat a tűztől úgy tudják megvédeni, ha szervezett formában védekeznek a tűzesetek ellen, ezért korabeli iratokból tudjuk id. Bíró Pál, Zsadányi János és Molnár Sándor megalakították az Önkéntes Tűzoltó Egyesületet. 18 fővel alakult meg az egyesület. Ebben az évben egy kocsi fecskendőt szereztek be, mellyel 1927-ben már Rakamazon versenyen vettek részt.

Az 1900-as évek elejétől a tűzvédelem teljesen más volt, mint a mostani időkben. Az egyéni gazdálkodók portáján gyúlékony anyagok voltak, széna, szalmakazal és más egyéb. A lakások tetőszerkezete is nád, és zsuppfedélből (szalma) készült, mely szintén hamar lángra lobbant és a tűz martaléka lett.

A legnagyobb tűzeset 1948-ban volt Tiszabercelen, mely a Kossuth utcán 11 lakást semmisített meg. Nagypénteken az udvari kemencéből egy szikra kipattant és a szomszéd nádfedeles ház teteje lobbant lángra, melyet a böjti szél tovább terjesztett.

Az 50-es években minden portán megtalálható volt a kapitányvíz, a tűzcsóva és a csáklya. Ezekkel tudták az emberek leggyorsabban megakadályozni a keletkező kisebb tüzeket.

A községünk legmagasabb pontján épült a református templom, melynek toronyablakából az egész Tiszaberceli települést, és határt be lehetett látni. Itt őrködtek minden nap a gazdák felváltva az aratási időszakban. Lófogattal és lajtoskocsival tűz esetén félreverték a harangot, és rohantak az emberek a tűz helyszínére és annak megfékezésére. A Tűzoltó Egyesület vezetői és parancsnokai Rendes József, Zakuczi Miklós, Kiss István, Hajnal Balázs, Vass István és Farkas Dániel voltak.

1961-től a termelőszövetkezet megalakulásával teljesen más alapokra helyeződött a tűz védelme. A TSZ-ben már volt megbízott ember, aki ellátta a tűzvédelmi feladatokat.

1962-ben az önkéntes Tűzoltó Egyesület ismét megújult és új tűzoltó szertár épült, valamint egy zsukk kis gépkocsi is rendelkezésre állt a tűzoltáshoz.

1991-ben az önkormányzatok megalakulásával ismét újjá szerveződött Tiszabercelen a Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Elnöke Hajnal András, parancsnoka Natkó László lett.

Az első tűzoltó verseny 1991-ben nem sikerült a legjobban, 13. helyen végzett egyesületünk. Rájöttünk, hogy az egyesületet úgy tudjuk sikeressé tenni, ha a fiatalokat bevonjuk az egyesület életébe. Így vettünk részt a következő évben gyermek lány, gyermek fiú, ifjúsági fiú és felnőtt csapattal a versenyen. Ezt követően megalakult a felnőtt női csapat is, illetve az ifjúsági lány csapat is megszerveződött.

1995-től a versenyeken egyesületünk a legnagyobb létszámmal vett mindig részt 6 csapattal később pedig 7 csapattal. A versenyeken sikeresen szerepeltünk, hisz az egyesület 90. évfordulójáig 45 I. helyezés, 15 II. helyezés és 11 III. helyezést értünk el.

Az egyesület működésében legnagyobb eredménynek azt tartom, hogy komolyabb tűzesetet az elmúlt három évtizedben nem volt Tiszabercelen, mely a megelőző munkát dicséri. Bízom abban, hogy az egyesületünk a 100. és 125. évfordulóját is megünnepeli és mint a Főnix madár mindig megújul. Kívánok az egyesület minden tagjának nagyon jó erőt, egészséget, tűzmentes mindennapokat és sikeres részvételt a versenyeken!

 

Hajnal András


További képek:
images/hirkepek/kicsi/1946.jpgimages/hirkepek/kicsi/1947.jpgimages/hirkepek/kicsi/1948.jpgimages/hirkepek/kicsi/1949.jpgimages/hirkepek/kicsi/1950.jpg

Vissza a főoldalraLap tetejére 
Adatvédelmi tájékoztató | Technikai ajánlás | Hírarchívum